Panxhari ngadaleson plakjen dhe ruan zemren


I pasur me minerale, karbohidrate, yndyre dhe proteina panxhari eshte shume i shendetshem. Perdoret si ne kuzhine, po ashtu edhe ne mjekesine bashkekohore.
 
Ndikimi i tij eshte parandalimi i shfaqjes se tumoreve dhe sherimi i leukemise. Ndihmon edhe ne rregullimin e shtypjes se gjakut, ndersa pozitivisht ndikon edhe ne nerva dhe punen e trurit, nxit punen e lukthit, zorreve dhe idhces.
 
Hulumtimet e deritanishme kane treguar se nitratet ne panxhar ne mase te madhe ulin shtypjen e gjakut, e ne kete menyre edhe ndikojne ne parandalimin e shfaqjes se semundjeve te zemres, infarktit dhe semundjet e veshkave.
 
Mjafton te konsumon i 250 ml leng panxhari per ta nxitur qarkullimin neper enet e gjakut neper tru, duke pakesuar rrezikun nga demenca dhe plakja.
Shkaku i dobive, panxharin shpeshhere. mjeket e quajne edhe si aspirine natyrale. Lengu nga panxhari rrit dhe forcon qarkullimin e gjakut, ndersa nitratet nga ajo zgjerojne enet e gjakut, duke permiresuar gjendjen e pergjithshme te organizmit.